Povýšili jsme cestování na zážitek…

Setra Carolus Reizen 1

  • Carolus Reizen z Belgie přebírá tři autokary TopClass 516 HDH –
  • Belgická dopravní společnost disponuje pouze autokary Setra TopClass –
  • Prémiový model Setra TopClass na trhu již od roku 2001 –

Setra právě prodala pětitisící autokar TopClass od roku 2001. Novým majitelem S 516 HDH se symbolickým číslem 5 000 se stala belgická dopravní společnost Carolus Reizen. Majitelé společnosti Marc a Jan Hoeksesovi si v zákaznickém centru v  Neu-Ulm přebrali  cekem  tři nové S 516 HDH a je to také zároveň okamžik, kdy oba jednatelé společnosti od roku 1993 podepsali smlouvy na celkem 48 autokarů Setra. Všechny autokary, které kdy Setra dodala společnosti Carolus Reizen byly vždy v nejvyšší výbavě TopClass. Společnost provozuje nyní celkem 13 těchto luxusních vozů. Nejnovější vozy nejvyšší kategorie jsou vybaveny koženými sedadly pro 40 cestujících, skleněnou panoramatickou střechou.

(Foto nahoře: vlevo Marc a úplně vpravo Jan Hoeks)

Setra Carolus Reizen 2

Carolus Reizen, zaměstnanci při slavnostní předávání obou autobusů

Všechny autokary disponují nejvyšší současně možnou výbavou elektronických bezpečnostních systémů, Lane Asistant systém, který hlídá jízdu v jízdním pruhu a případně koriguje vyjetí, adaptivní tempomatem ACC (Adaptive Cruise Control, rozeznává vozidla jedoucí vpředu, vypočte jejich rychlost a pomocí řízení brzd a motoru udržuje bezpečnou vzdálenost od vpředu jedoucích vozidel v závislosti na rychlosti jízdy, Active Brake Assist 3, Tento zdokonalený systém dokáže nyní reagovat nejen na jedoucí, ale i stojící překážky a díky úplnému zabrzdění zabránit nehodám nebo snížit jejich závažnost a Predictive Powertrain Control (PPC) trn díky řízenému signálu GPS dokáže podle terénu ovlivnit jízdní vlastnosti vozidla, a tím výrazně také snížit spotřebu pohonných hmot.

Potěšitelná zpráva je také, že luxusní autokary S – 500 TopClass se také objevují v Čechách, v současné době jezdí podobné vozy u třech společností. Další pořadí čtvrtý v nejvyšší výbavě se na našich silnicích objeví již ve druhé polovině března, kdy si ho v Neu-Ulmu převezme Olomoucká cestovní a dopravní kancelář JV-TOUR TRAVEL AGENCY s.r.o.

BusPress sleduje dění ve značce Setra, zejména s ohledem na český trh, zároveň je také provozovatelem webových stránek WWW.SETRACLUB.CZ, kde je mnoho zajímavých informací o autobusech Setra.

Několik snímků v dolní části jsme pořídili přímo na výrobní lince Setra v Neu-Ulmu, kde jsme byli svědky celého výrobního procesu. Jenom připomínáme, že ocelové kostry – kompletní rámy karosérií na všechny autobusy Setra se vyrábí v České republice v závodě EvoBus v Holýšově v západních Čechách.

Zdeněk Nesveda – BusPress

zdroj: Daimler AG

SETRA ULM 1

Výroba autobusů Setra ve výrobním závodě Neu-Ulmu, foto: Zdeněk Nesveda

SETRA ULM 2

Výroba autobusů Setra ve výrobním závodě Neu-Ulmu, foto: Zdeněk Nesveda

SETRA ULM 3

Výroba autobusů Setra ve výrobním závodě Neu-Ulmu, foto: Zdeněk Nesveda

SETRA ULM 4

Výroba autobusů Setra ve výrobním závodě Neu-Ulmu, foto: Zdeněk Nesveda

SETRA ULM 5

Výroba autobusů Setra ve výrobním závodě Neu-Ulmu, foto: Zdeněk Nesveda

SETRA ULM 6

 Ve výrobním závodě Neu-Ulmu, foto: Zdeněk Nesveda